25.2.08

Ριζοσπάστης 28/5/2002

Συγκέντρωση για την υπογειοποίηση του προαστιακού

Αύριο στις 7 μ.μ. στη διασταύρωση Κωνσταντινουπόλεως και Σεπολίων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνουν οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών του Δήμου της Αθήνας αύριο στις 7 μ.μ. στο σημείο «ΟΚΤΩ» (Διασταύρωση Κωνσταντινουπόλεως και Σεπολίων στις γραμμές του τρένου) με στόχο την υπογειοποίηση του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Η συγκέντρωση οργανώνεται ενόψει της συζήτησης στις 7 του Ιούνη στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής των κατοίκων, την οποία προσυπογράφει και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», επισημαίνοντας παραλείψεις και αποφάσεις που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον της πρωτεύουσας, από τον τρόπο που επέλεξε τελικά η κυβέρνηση να κατασκευάσει το έργο.

Οπως είναι γνωστό η κυβέρνηση προγραμματίζει την κατασκευή του προαστιακού σιδηροδρόμου ως επιφανειακού μέχρι τους Αγίους Αναργύρους, μια απόφαση που είναι παράνομη, καθώς παραβιάζει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, το οποίο προβλέπει υπόγειο (με βύθιση) τον προαστιακό.

Οπως τονίζει η Επιτροπή Αγώνα, η απόφαση οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση και μάλιστα μη αναστρέψιμη τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας (Βοτανικό, Ακαδημία Πλάτωνος, Κολωνό, Λόφο Σκουζέ, Σεπόλια, Θυμαράκια), ενώ δυσμενείς επιπτώσεις επέρχονται και στις όμορες περιοχές του τρένου (Ρουφ, Γκάζι, Κεραμεικό, Πλατεία Αττικής, Τρεις Γέφυρες).

Οπως καταγγέλλουν επίσης οι κάτοικοι, το υπουργείο Μεταφορών με τη μελέτη, που φέρει τον απατηλό τίτλο «Ανισοπεδοποίηση του σιδηροδρομικού διαδρόμου», προβλέπει την προσθήκη δύο νέων γραμμών, με αποτέλεσμα να διευρύνεται ο σιδηροδρομικός διάδρομος μέχρι 24 μέτρα και να καταλαμβάνεται η Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της παύει να είναι κυκλοφοριακή, ενώ καταστρέφονται οι δεντροστοιχίες της.

Για τη μείωση της έντονης ηχορύπανσης προβλέπεται η κατασκευή τείχους από ηχοπετάσματα και στις δύο πλευρές του διαδρόμου, δημιουργείται δηλαδή ένα τείχος που διχοτομεί την Αθήνα και απομονώνει τις δυτικές της συνοικίες.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που από μελέτες προκύπτει ότι η μόνη σωστή λύση είναι η υπογειοποίηση του προαστιακού, που θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα απελευθερώσει έκταση 150 περίπου στρεμμάτων για τη δημιουργία πρασίνου, δηλαδή του Πάρκου της Δυτικής Αθήνας, που θα αποτελέσει μοναδικό αστικό αεραγωγό από την Πάρνηθα και θα επηρεάσει ολόκληρη την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: