25.2.08

Ριζοσπάστης 24/3/2004

Προσφυγή στο ΣτΕ για τον προαστιακό

Αρνητικές και μη αναστρέψιμες θα είναι οι επιπτώσεις από την κατασκευή του επιφανειακού προαστιακού σιδηροδρόμου στην ευρύτερη περιοχή των Σεπολίων και γι' αυτό με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, καθώς και εκπρόσωπος του Εκπολιτιστικού - Εξωραϊστικού Συλλόγου Σεπολίων, ζητούν να ακυρωθεί η κατασκευή του επιφανειακού προαστιακού και κυρίως το τμήμα του που διέρχεται από τα Σεπόλια.

Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της από 2.2.2004 υπουργικής απόφασης, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του συγκεκριμένου έργου.

Στην προσφυγή αναφέρουν ότι η κατασκευή του προαστιακού αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει υπόγεια, αλλά στην πορεία λόγω έλλειψης κονδυλίων αναπροσαρμόστηκαν τα πλάνα και κατέληξαν σε υπέργειο προαστιακό σιδηρόδρομο. Μάλιστα, οι προσφεύγοντες, επικαλούμενοι την ΕΡΓΑ ΟΣΕ, σημειώνουν ότι το ποσό που έχει δεσμευτεί δε φτάνει για την υπογειοποίηση από Ρουφ μέχρι τις Τρεις Γέφυρες.

Να σημειωθεί ότι το έργο αυτό έχει προγραμματιστεί από τον ΟΣΕ και η σχετική μελέτη εκπονήθηκε από τη θυγατρική του εταιρία ΕΡΓΑ ΟΣΕ.

Οσον αφορά τις επιπτώσεις στην περιοχή στην προσφυγή αναφέρεται:

Καταργείται ο κυκλοφοριακός άξονας της οδού Κωνσταντινουπόλεως.

Καταργούνται όλες οι ισόπεδες διαβάσεις πεζών και οχημάτων (εκτός της διάβασης της Ιεράς Οδού).

Καθίσταται αδύνατη η διέλευση πεζών και οχημάτων με την κατασκευή ηχοπετασμάτων, προκειμένου να μειωθεί η ηχορύπανση.

Θα δημιουργηθούν κυκλοφοριακά προβλήματα από τον περιορισμό του οδοστρώματος.

Θα αχρηστευτεί το γήπεδο του Ρουφ, και τέλος

Θα υπάρξει μαρασμός στα καταστήματα της περιοχής.

Επίσης, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν προβλέπει εναλλακτική λύση, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία και ότι το έργο αντιβαίνει το άρθρο 102 του Συντάγματος, γιατί αν και είναι τοπικό έργο, δε ζητήθηκε η γνώμη του Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, σημειώνουν ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στάλθηκε εσκεμμένα στη Νομαρχία για να μην ενημερωθούν ούτε ο δήμος ούτε οι κάτοικοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: